Tuesday, November 20, 2012

foodlover#1:Rainbow cake

Assalamualaikum =)

MASA ITU EMAS.
memandangkan minggu ini adalah minggu test,jadi masa tu memang tak cukup lah bagi aku.
24 jam tu macam tak cukup je nak study untuk test yang akan datang,assignment yang berlambak-lambak,nak design peptides untuk final year project,uruskan field trip,update blog..eh??
tapi,biasa la tu manusia..memang tak pernah cukup.
kalau boleh 24 jam tu nak tambah lagi bagi 28 jam ke..48 jam ke..ehh??(suka-suka kau je=p)
ok lah,sebelum aku membebel panjang lagi..baik straight to the point.
nak update pasal resepi Rainbow cake je arini sebenarnya,lalalalalala~~~~

Jom!:D

sebelum sibuk-sibuk nak buat kek tu,kena lah siapkan bahan-bahan dia dulu,hehe....=p  
Bahan-bahan:
=====> untuk kek
  • 2 cawan Tepung naik sendiri (self-rising flour)
  • 1 1/2 cawan gula pasir dikisar halus
  • 5 biji telur ayam (ambil putih telur je)
  • 250gm butter
  • Pewarna (kuning,biru,hijau,ungu,merah)
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 cawan susu segar
  • Sprinkle Star/Beads sebagai hiasan pada cream kek 
====> untuk buttercream

  • 550 g butter
  • 200 g gula castor
  • 50 ml air
  • 6 biji telur ayam (putih telur je)
  • 2 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara:
  1. Pukul butter dengan gula yang telah dikisar halus selama 15 minit sehingga kembang.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan yang sedang dipukul tadi.
  3. Masukkan esen vanilla. Dan diikuti dengan tepung naik sendiri dan pukul lagi hingga adunan sekata. Masukkan juga susu.
  4. Setelah adunan sekata, asingkan adunan ke dalam enam mangkuk yang berlainan / mengikut bilangan warna yang diingini. Campurkan pewarna ke dalam adunan yang telah diasingkan mengikut warna masing-masing. Gaul hingga warna rata.
  5. Setelah habis menggaul untuk semua warna, masukkan adunan ke dalam loyang untuk dibakar.
  6. Adunan hendaklah dibakar selama 15 minit pada suhu 140°c. Apabila adunan telah masak, sejukkan terlebih dahulu.
  7. Buttercream perlu dipukul sehingga kembang sebelum disalut pada kek. Antara lapisan kek perlu disapu sedikit buttercream supaya lapisan kek melekat antara satu sama lain.
  8. Salut kek yang telah dilapis antara satu sama lain tadi, hingga rata dan hias mengikut kreativiti anda
 (untuk buttercream)

  1. Satukan gula dan air dan masak diatas dapur sampai larut.
  2. Dalam masa yang sama pukul putih telur.
  3. Bila sirap (air + gula) dah mencapai suhu 117-120 degree,tuang dalam adunan telur yang sedang dipukul.
  4. Teruskan memukul telur sampai telur menjadi ringan dan gebu.
  5. Masukkan butter dalam adunan telur tadi dan pukul lagi (warna butter akan bertukar dari kuning ke putih dan akan menjadi sedikit creamy).
  6. Tambah esen vanilla untuk hilangkan bau hanyir telur tadi.
TADAAA!!DAH SIAP!:D
selamat mencuba!!
 ok,boleh sambung study balik,bye!:D

pssssstttt : i baked this for someone actually but ____ refused,i iz sad ^_*